keskiviikko 10. helmikuuta 2010

Hellää hoitoa hiuksille; CO- pesu ja XZ- hoitoaineet


Hiustenhoitojutut ovat olleet luvattoman kauan työn alla! Päätinpäs vihdoin aloittaa ja kertoa CO- pesusta sekä samalla esitellä XZ:n uuden, herkullisen tuoksuisen Vanilla Cafe- hoitoaineen.

Miksi nämä kaksi asiaa, kummallisen kuuloinen pesu ja halpa markettihoitoaine ovat samassa postauksessa? No tietenkin siksi, että tämä halpa, mutta varsin laadukas hoitoaine on avainasemassa äärimmäisen ihanan hiustenpesukokemuksen saavuttamisessa!

Aloittakkaamme alusta. CO- pesu on lyhenne sanoista Condition Only. Suomeksi se tarkoittaa sitä, että hiukset pestään pelkällä hoitoaineella. Shampoota ei siis käytetä lainkaan.

CO- pesuun käytettävän hoitoaineen tulee olla silikonitonta ja sen kannattaa olla myös varsin edullista siksi, että CO- pesussa hoitoainetta kuluu paljon. Hoitoaineen voi valita hiustyypin mukaan. Itse olen käyttänyt lähinnä XZ:n tuotteita, koska niissä ei ole silikonia, ne ovat edullisia ja pesutulos on kerrassaan loistava. XZ Xylitol- hoitoaine sopinee erittäin kuiville hiuksille, minulle sen pesutulos oli hieman liian heikko. XZ Tyrni- hoitoaine on ollut tähän mennessä suosikkini, hiuksista tulee todella puhtaat ja pehmeät! XZ Vanilla Cafe on aivan yhtä ihanaa, mutta eri tuoksuista. Siitäpä lisää myöhemmin ;)

Kehotan aivan kaikkia kokeilemaan CO-pesua! Hoitoaine sisältää aivan samalla tavalla peseviä ainesosia kuin shampookin, mutta on hiuksille paljon hellempi, hoitavampi ja kosteuttavampi puhdistustapa kuin vahvasti pesevät shampoot.

Miten se sitten tapahtuu, tämä CO- pesu? Näin:

1. Kostuta hiukset. Mikäli hiuksissasi on muotoilutuotteita, huuhtele hiukset mahdollisimman hyvin ja huolella lämpimällä vedellä.
2. Levitä hiuksiisi ja päänahksaasi REILUSTI silikonitonta hoitoainetta.
3. Anna hoitoaineen olla hiuksissa useampi minuutti. Itse pesen hiukset tällä tavalla yleensä saunan yhteydessä ja annan hoitsikan muhitella päässä myssyn alla saunomisen ajan.
n. 3-5 minuuttia riittää hyvin, pidempäänkin voi hoitoaineen antaa vaikuttaa. Myös lyhyemmän vaikutusajan on todettu riittävän, mikäli kiire on erityisen kova ;)
4. Tämän vaiheen nimi on emulgointi. Vaikka nimi on hieno, itse operaatio on yksinkertainen. Hiuksiin lisätään n. 1dl vettä ja sitten hierotaan. Tarkoituksena on siis hieroa vettä vähän kerrallaan hoitoaineen sekaan ja samalla hieroa päänahkaa. Tämä toistetaan 3-4 kertaa, aina vähän vettä lisäten ja sen jälkeen hiuksia ja päänahkaa hieroen.
Huolellinen emulgointi vie aikaa useamman minuutin ja mitä huolellisemmin sen suorittaa, sitä parempi on tulos.
5. Hoitoaine huuhdellaan vedellä pois. Aivan kuten normaalisti huuhtelisit hiuksesi pesun jälkeen.
6. Mikäli siltä tuntuu, voi hiusten pituuksiin laittaa vielä hoitoainetta kuten tavallisen pesun jälkeen. Tämä vaihe ei sinänsä ole tarpeellinen jos hiukset tuntuvat hyviltä CO- pesun jälkeen. Erityisen kuivat hiukset voivat kuitenkin kaivata sulkevaa hoitoainetta pesun jälkeen.

Itse käytin viimeisimpään CO- pesuun heräteostoksena ostamaani XZ Vanilla Cafe- hoitoainetta. Tarkoituksenani ei ollut ostaa uutta hoitsikkaa, mutta todettuani eräänä päivänä olevani täysin out kaikesta mitä hiustenhoitorintamalla on viime aikoina tapahtunut, päätin käydä kurkkaamassa marketin shampoohyllyt. Nimenä Vanilla Cafe ei houkutellut minua yhtään haistelemaan tuotetta, mutta avasinpas korkin kuitenkin. Ja ah, mikä ihana toffeen tuoksu minua kohtasikaan! Mieleeni tuli aivan Tigin Brunette Goddess, hieman kevyempänä vain :) Ostopäätös oli tehty sekunnin murto-osassa. Tiesin entuudestaan XZ:n olevan marketin parhaita merkkejä ja olen ollut aiempiinkin XZ:n tuotteisiin tyytyväinen.

Vanilla Cafe pelitti mainiosti CO- pesussa. Ja muuten, CO- pesusta tykkää miehetkin ;) Avo suorittelee kyseistä toimintaa jo aivan itsenäisesti ja omasta aloitteesta saunapäivinä! Kuulemma hiukset tuntuu paremmalta kuin tavallisen pesun jälkeen... Oisko noin? ;)

12 kommenttia:

 1. Pitääkin kokeilla tuota. Itse en tule oman hiuspohjani kanssa toimeen ollenkaan. Aina se on hilseilemässä tai kutiamassa, jos erehtyy vaihtamaan shampoota.
  XZaan ihastuin itsekin, kun kokeilin sitä Suklaa-Vanilja-sarjaa. Onneksi hoitoaine loppuis just eilen :D

  VastaaPoista
 2. Kokeile ihmeessä! Itselläni hiuspohja on ainakin rauhoittuneempi hoitsikkapesun kuin tavallisen shampoopesun jälkeen.

  Tarkoitukseni on myös kokeilla jossain vaiheessa shampoopaloja jotka valmistetaan luonnonöljyistä ja yrteistä. Niistä on paljon hyviä kokemuksia! Afrikkalainen musta saippua on myös noussut suosioon esim. atoopikkojen käytössä. Kaikille ei tietenkään kaikki kuitenkaan sovi. Laitanpa vielä sulle pari linkkiä jos kiinnostaa käydä katsomassa :)

  Chagrin Valleyn palashampoot (+Kaikkea muuta ihanaa) http://www.chagrinvalleysoapandcraft.com/index.html
  Afrikkalainen mustasaippua http://www.versokauppa.fi/product_details.php?p=598

  VastaaPoista
 3. Voiko näin pestä joka päivä?

  VastaaPoista
 4. Musta tuo BG:n tuoksu on ihan kamalan tunkkainen, mutta XZ:N vc:n ihana . :)

  VastaaPoista
 5. Anonyymi, kyllä voi :) Kunhan löytää itselleen sopivan hoitoaineen jossa on pesevyys ja kosteutus sopivassa suhteessa. Välillähän (n.1krt/kk) olisi suotavaa pestä syväpuhdistavalla shampoolla. Kokeilemallahan se selviää! :)

  Pipsa, niin nuo tuoksujututkin on makuasioita! :D Mulle kelpaa melkein kaikki mikä muistuttaa yhtään toffeeta ;)

  VastaaPoista
 6. Olen tosi hämilläni kaikesta sun tiedoista ja taidoista sekä innostuksesta kosmetiikkaa kohtaan... Jaatka samaan malliin! ; )

  VastaaPoista
 7. Itsekin löysin tuon ihanan tuoksuisen sarjan, jäin koukkuun! Toivottavasti sitä ei lopeteta :)

  Täytyy koettaa neuvomaasi hiustenpesua, kiits vinkistä! Ansku

  VastaaPoista
 8. Moi, Kiinnostaisi tietää, mistä ammennat tietosi esim. hiuskosmetiikan raaka-aineista ja opiskeletko kenties alaa? Estenomi? Mistä löysit tiedon, että hoitoaineet sisältävät peseviä ainesosia? Onko heittää hyvää linkkiä, josta tutkia asiaa enemmän? Kiinnostais tietää asiasta enemmän.

  VastaaPoista
 9. En opiskele, valitettavasti. Mieli kyllä tekisi ja katsotaan mitä tässä vielä ehtii opiskella! :) Aina se opiskelu ei tee autuaaksi. Kaikki kampaajatkaan eivät esimerkiksi tiedä mitä ovat erilaiset sulfaatit shampoissa ja hoitoaineissa. Ihan netistä ja lukemalla sitä oppii. Paljon selviää kun vähän ottaa selvää perusraaka- aineista ja oppii lukemaan tuotteiden incejä.

  Toivottavasti löydät etsimäsi, vaikka vastaukseni onkin viipynyt :/

  VastaaPoista
 10. Toi XZ-sarja on tosi ihana.Karpalo&Kinuski,Suklaa&Vanilja.Tyrniä ja Xylitolia en ole vielä kokeillut.Cafe&Vanilja oli mulle liian tuuheuttava siis shampoo.Hoitsikkaa vois vielä kokeilla.Hinta/laatusuhde tässä sarjassa kohillaan.Just sopiva kukkarolle.Itse olen nyt vasta kokeillut tuota hoitoaine pesua ja yllätyin iloisesti.Parempi juttu kun shampoopesu joka päivä.Pesetkö itse joka päivä hoitoaineilla?

  VastaaPoista
 11. ^En pese, ihan jo siksikin, että pesen hiukset vain 2-3 krt/vko. Käytän muotoilutuotteita vain harvoin, joten hiukset pysyvät riittävän puhtaina harvemmillakin pesuilla. Mutta erityisesti talvella suosin kyllä co- pesuja enkä käytä paljoakaan shampoota.

  Muistan, että pesin hiuksiani päivittäin silloin kun kirjoitin tämän co- tekstin. Pesin hiukset pääasiassa co- pesuilla tuolloin ja ihan hyvin poisti muotoiluaineidenkin jämät. Kunhan jaksoi emulgoida kunnolla ;)

  VastaaPoista